Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Vorig jaar hoorde ik er pas voor het eerst over, maar ik geloof er eigenlijk wel in. Sowieso ben ik een beetje bijgelovig, maar als ik naar mijzelf en mijn omgeving kijk was het vandaag toch inderdaad echt een beetje een Blue Monday dag. Toch ben ik vol goede moed achter de computer gekropen om voor jullie een leuk stukje over deze dag te schrijven!
Tekst: Tessa Feer

Het grillige weer, de vakantie voorbij en de feestdagen die helaas allemaal afgelopen zijn.. Het werkt allemaal niet erg mee. Blue Monday (vandaag) is bekroond als meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoe komt dit eigenlijk?
In 2005 bedacht een Britse psycholoog (Cliff Arnall) een “wetenschappelijke formule”. Uit deze formule is gebleken dat Blue Monday de datum is dat de meeste mensen zich treurig en neerslachtig voelen. Volgens hem heeft dit te maken met goede voornemens die (nu al) mislukt zijn, de vakanties die erg ver weg lijken en uiteraard de donkere dagen.. Je kunt je afvragen in hoeverre dit de waarheid is en hoe wetenschappelijk die wetenschappelijke formule dan zou zijn (het heeft ook veel kritiek gekregen). Maar toch krijgt Blue Monday jaarlijks veel aandacht in de media. Wellicht zou je het daarom ook de kracht van de gedachte kunnen noemen.

Ik geloofde er in ieder geval niet zo in. Totdat ik vorig jaar op Blue Monday een echte baaldag had en vandaag weer.. Vanmorgen stond ik op met ontzettende koppijn en een verstopte neus. Nou dat begon al lekker! Na een aantal bakken koffie voelde ik mij al een stuk beter en dacht ik: “Wat nou Blue Monday?”. Tot een uur of 1 ervoer ik dit positieve gevoel, totdat ineens alles mis ging.
Op het werk deed mijn werklaptop het niet, lukte het niet om overzichten uit te draaien en gingen er wel meer dingen mis die ervoor zorgden dat ik een giga baaldag had haha.. Eenmaal thuis kreeg ik een enorm vermoeidheidsgevoel over mij heen, geen idee waar dat nou weer vandaan kwam?? En dat terwijl ik van alles in mijn hoofd had om te gaan doen. Ik had alleen nog maar zin om met mijn kleedje op de bank te gaan liggen.
Toen mijn vriend thuis kwam had hij pech met de auto gehad en vertelde hij dat er bij hem wel meerdere collega’s niet zo happy waren vandaag. Ook met vriendinnen ging het over onze gigantische baaldag. Al met al vind ik het dus toch wel opvallend hoe veel mensen zich eigenlijk wel wat ellendiger voelen dan normaal op een dag als deze. Dus voortaan, geloof ik in Blue Monday haha.. Maar ik geef er natuurlijk niet aan toe!

Dus.. Wat kan je nou eigenlijk doen om het leed zo veel mogelijk te verzachten? Ik zeg, gewoon je ding blijven doen! Bezig blijven is heel belangrijk. Ondanks mijn baaldag op het werk had ik er niet aan moeten denken om niet te werken, dan had ik mezelf alleen maar ellendiger zitten maken onder mijn dekentje op de bank. Ook ben ik zojuist toch onder dat dekentje vandaan gekomen om toch even een blog voor jullie te schrijven. En ik kan jullie vertellen, al schrijvende voel ik mij steeds minder ellendig worden!
Lekker vitamine D opsnuiven helpt natuurlijk ook. Blijf niet binnen zitten en probeer ondanks het druilerige weer toch even buiten te zijn. Ga lekker de hond  (of jezelf) uit laten in het bos en verwen jezelf daarna met een kop warme chocolademelk met slagroom. Dit zijn echt de kleine dingen in het leven waar ik gelukkig van wordt. Zojuist op de bank, onder het dekentje, dacht ik dat ik na het schrijven van deze blog snel weer terug op de bank zou kruipen. Maar nu voel ik mij al een stuk energieker en ga ik denk ik eens lekker van mij af tekenen!
Tekenen kan erg ontspannen en laagdrempelig zijn. Zo ontdekte ik laatst een superleuke creatieve hobby (bedacht door Ryder Carroll om zo de productiviteit per dag te vergroten) waar een vriendin van mij zich veel mee bezig houdt.. Genaamd Bullet Journaling. Het is eigenlijk een schrift of blanco boekje, waar je zelf een agenda, to-do lijstje, dagboek, artjournal etc. van maakt! Je kan het zelf helemaal maken en invullen zoals je wil, maar zorgt er toch voor dat je elke dag even “mij-tijd” hebt, aan je doelen werkt en toch even ontspant. En het leuke is, je hoeft er echt niet super creatief of heel goed in tekenen voor te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld ook alles uit tijdschriften halen wat jou aantrekt en dat erin verwerken. Als ik naar haar Bullet Journal kijk wordt ik zelfs al spontaan vrolijk.
Dit zijn natuurlijk enkel wat tips, maar zorg er in ieder geval voor dat je bezig blijft met dingen die jou persoonlijk ontspannen! Vooral tijdens deze donkere dagen..

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.