therapiehond Doetinchem

Het jaar 2023.. Voor Praatjes met Pootjes een jaar met veel veranderingen. Veel leuke veranderingen, maar ook veranderingen die ik zelf wel een beetje spannend en ook jammer vind. Echter brengt dit natuurlijk ook weer een hoop nieuws en daarmee uitdagingen met zich mee. In deze blog neem ik jullie mee in alle veranderingen van Praatjes met Pootjes. Ik kan al wel verklappen dat wij natuurlijk gewoon blijven werken met een therapiehond. Maar verder zijn er een hoop essentiële veranderingen gaande. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder!
Tekst: Tessa Feer

In 2022 zijn er natuurlijk al een aantal kleine veranderingen en aankondigingen geweest waarin ik jullie binnen social media heb meegenomen. De grootste verandering voor Praatjes met Pootjes is dan toch wel het stoppen met het werken vanuit de Jeugdwet. Jarenlang heb ik als hulpverlener met therapiehond vanuit de Jeugdwet binnen 8 Achterhoekse gemeenten gewerkt. Dit betekende dat gezinnen via de huisarts, kinderarts of bijvoorbeeld een wijkteammedewerker naar mij doorverwezen konden worden. Gezinnen/jeugdigen konden dan (voor hen) kosteloos door mij en mijn therapiehond Djen begeleid worden. Helaas is de Achterhoek overgegaan op een andere manier van werken, wat in het kort inhoudt dat er alleen nog maar samengewerkt wordt met grote organisaties en coöperaties. Praatjes met Pootjes is hier dus te klein voor, heel jammer! Diverse organisaties hebben mij aangeboden om bij hen te komen werken, maar ik heb besloten het eerst op deze (eigen)wijze aan te zien. Kijken hoe het loopt en dan verder zien. Dit omdat ik ook gewoon graag mijn eigen visie en missie blijf hanteren zonder inmenging van grote(re) organisaties. Hierin vind ik dan ook dat ik een uniek aanbod heb en dat houd ik ook graag zo. 2023 staat dus ook in het teken van aftasten, blijft dit voor ons werkbaar?
Wat ik absoluut niet wil is namelijk heel erg commercieel worden, heel erg op zoek naar klanten en/of teveel geld vragen. Hulpverlening moet laagdrempelig zijn, dit is immers altijd het streven van Praatjes met Pootjes geweest. Ook is mijn ideale klant/cliënt niet iemand die op de centen let en kritisch is hoeveel sessies er nodig zijn. Hulpverlening is mensenwerk en elk gezin vraagt maatwerk, maatwerk is niet in tijd te vatten en dat wil ik ook niet gaan doen. Ik vind het wel heel jammer dat hierdoor de hulpverlening met therapiehond, niet meer voor elk gezin mogelijk is. Heb jij echt weinig te besteden? Neem dan vooral contact op, wij willen samen kijken of wij toch wat voor jou kunnen betekenen.

Een andere grote verandering, maar dit keer gelukkig een hele leuke, is de komst van Eline en Lupin! Eline is in 2022 al gestart met een aantal gezinnen bij ons in de praktijk (lees hier meer over Eline). Lupin is nog jong en daarom werkt Eline op dit moment nog met Djen als therapiehond, maar in 2023 mag Lupin ook als therapiehond in opleiding met gezinnen starten onder de noemer: stage lopen. Ik ben superblij met deze prachtige aanvulling binnen ons team. Het was lang zoeken naar een samenwerking, want ik was best kritisch. Ik vond het erg belangrijk dat deze persoon zo dicht mogelijk qua doen en laten en natuurlijk qua werkwijze en eigen missie en visie aan zou sluiten bij wat Praatjes met Pootjes is. En wow, dat is toch een partij goed gelukt zeg! Eline loopt al heel lekker mee en doet haar eigen ding zo onwijs goed. Elke keer weer als wij collegiaal overleg hebben verwonder ik mij hoe erg zij hetzelfde denkt/voelt en handelt als ik. In zo’n uniek bedrijf als Praatjes met Pootjes vind ik dit zo belangrijk, zo komt er alleen maar meer magie bij en leveren wij niet in op kwaliteit, maar versterken wij elkaar alleen maar. Eline draait haar eigen gezinnen met Djen als therapiehond, maar 2023 heeft ook een aantal andere toffe bedenksels in petto (zie verderop). Ook draait Eline mee in de intervisiegroep en bij meerdere aanmeldingen zou zij ook een intervisiegroep starten.

Creativiteit en beweging

Hierboven hebben jullie al kunnen lezen welke echt grote veranderingen hebben plaatsgevonden binnen Praatjes met Pootjes. Het stoppen vanuit de Jeugdwet vraagt nieuwe creativiteit van ons. Want hoe willen wij toch voldoende inkomsten hebben, maar niet té commercieel worden? Hulpverlenende ondernemers die trajecten voor duizenden euro’s aanbieden ploppen als paddenstoelen uit de grond en het lijkt aan te slaan. Want als je zoveel vraagt, moet je wel goed zijn toch? Helaas is niets minder waar..  Mijn inziens ben je een hulpverlener in hart en nieren, of niet. Heel veel geld voor je trajecten vragen vind ik niet hoe hulpverlening bedoeld zou moeten zijn. Mensen komen niet voor de lol bij jou, maar omdat zij hulp nodig hebben om te zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Ik weiger dan ook om te commercieel te worden en besluit dan (als 2023 niet loopt zoals gewenst) liever om de praktijk des noods te stoppen, dan mijn prijzen maar oneindig op te hogen en/of te moeten leuren voor nieuwe klanten. Wat wij wel willen gaan doen, is meer zichtbaarheid creëren door weer meer blogs te publiceren, ook zo nu en dan weer meer groepsactiviteiten aan te bieden in vorm van trainingen, workshops en cursussen en meer online open staan voor jullie. Voor mij wordt dit soms best een uitdaging, omdat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Maar nu heb ik Eline en dat geeft mij veel minder werkdruk en ook een sparringspartner en iemand om op terug te vallen. Dat gevoel alleen al is zo fijn!

Wat maakt ons dan uniek?
– Ten eerste werken wij natuurlijk met therapiehonden. Djen is een vast teamlid als gecertificeerde therapiehond en Lupin mag nu dus ook stage gaan lopen en zal dan hopelijk ook uiteindelijk als gecertificeerde therapiehond aan de slag kunnen! Ook Eline heeft haar DAI basis (Dog Assisted Interventions) volledig afgerond en gaat nog verder voor DAI Advanced!
– Naast bovenstaande, werken wij met veel visualisaties zoals bijvoorbeeld Brainblocks, prentenboeken, de gevoelsverkenner, familie-opstellingen en ga zo maar door;
– Wij hebben onze eigen werkvormen waarbij eerst de hond als voorbeeld wordt gegeven (zie afbeelding bovenaan) zoals bijvoorbeeld de spanningsmeter van Djen, de dagritmekaart van Djen enz. Kinderen kunnen hierdoor eerst op een laagdrempelige manier bekend raken met een werkvorm en emoties/gevoelens en daarna leren over zichzelf;
– Ons werk is altijd maatwerk. Dit betekent dat geen één traject hetzelfde verloopt: Elk gezin, elk kind en elke onderlinge samenwerking verloopt anders;
– In onze praktijk hopen wij altijd een huiselijke en veilige sfeer te creëren. Zo ziet niet alleen de uitstraling van de praktijk eruit, maar in de praktijk mag en kan ook bijna alles;
– Samen met de jeugdige werken wij altijd met talenten en kwaliteiten. Vind jij fotograferen tof? Dan gaan wij dit doen! Maak jij graag anti-tekenbandjes of snuffelmatten, dan gaan wij dit doen! Dit alles terwijl wij natuurlijk werken aan jouw eigen hulpvraag. Jij in jouw eigen kracht!
– Er is altijd laagdrempelig contact mogelijk: Zo kan je ons altijd tussentijds appen met vragen en proberen wij echt een vraagbaak voor jullie te zijn.

Nog wat belangrijke punten in 2023:

In 2023 start Lupin dus met zijn stage. Dit betekent dat je kan kiezen of je met Djen (een al volledig volleerde therapiehond) of met Lupin wil gaan werken (en hem dus ook een beetje helpt tijdens jouw eigen proces). Waarschijnlijk willen wij dan wel wat doen met het uurtarief, omdat de volledige inzet van de therapiehond bij Lupin nog wat minder gegarandeerd kan worden.

Eline en ik hebben al heel veel toffe ideeën voor 2023 in petto zoals bijvoorbeeld het geven van trainingen. Ook heeft Eline op dit moment nog ruimte voor trajecten en kunnen jullie je aanmelden via: https://praatjesmetpootjes.nl/contact/ of jullie kunnen haar zelfs direct mailen via Eline@praatjesmetpootjes.nl!

Naast de kindercoaching en hondengedragsbegeleiding komen er op termijn dus ook workshops, trainingen en/of cursussen. Ook zal ons fotografie aanbod blijven bestaan en verkopen wij nog steeds anti-tekenbandjes en snuffelmatten (welke samen met onze creatieve cliënt worden gemaakt). In 2023 zullen er ook weer meer blogs gepost worden, welke ook Eline zo nu en dan zal schrijven.

Op dit moment wordt onze social media geregeld door een Content Specialist, maar dit zal waarschijnlijk al snel niet meer mogelijk zijn. Gewoonweg omdat particuliere klanten (en de stop van de jeugdwet) zorgt voor meer onzekerheden. Het beheren van social media blijft voor ons een uitdaging, want er gaat veel tijd in zitten en inspiratie is soms moeilijk. Jeetje wat gaan wij onze geliefde Aksana (content specialist) onwijs missen, zij doet dit zo goed! En wisten jullie dat zij het baasje is van Kenji (het broertje van Djen)? Een korte zijstap: Kenji heeft een superleuk Instagramaccount, volg hem hier.
Maar over de social media.. Heb jij toffe ideeën over wat wij zouden kunnen posten/wat jij graag zou willen lezen, laat het dan vooral weten!

Dus: Hopelijk tot ziens in 2023!

Zoals jullie gelezen hebben wordt 2023 dus een jaar van beweging, maar ook een jaar van onzekerheid. Hopelijk blijft Praatjes met Pootjes overeind in zijn nieuwe vorm (vooral dus zonder de Jeugdwet: De kindercoaching met therapiehond vanuit de Jeugdwet was onze core-business). Wel wil ik jullie bedanken voor het altijd trouw blijven volgen van Praatjes met Pootjes en natuurlijk voor het lezen van onze blog! Wie weet mogen wij jullie dit jaar ook in levende lijve ontmoeten: Binnen onze kindercoaching met therapiehond, hondengedragsbegeleiding, een workshop/training/cursus of binnen ons fotografie aanbod. Dus: Hopelijk tot ziens!

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.