therapiehond

Missie
Praatjes met Pootjes biedt coaching en begeleiding aan voor jeugdigen van 4 tot en met 23 jaar met een hulpvraag. Tevens worden er diverse trainingen en workshops aangeboden voor jeugdigen, professionals en opvoeders. In dit aanbod wordt gebruik gemaakt van een therapiehond, waardoor onze coaching en begeleiding een laagdrempelige en veilige manier is om te oefenen met vaardigheden.
Praatjes met Pootjes hecht veel waarde aan de betekenis die mens en hond voor elkaar kunnen hebben. Daarom begeleiden en coachen wij ook hondeneigenaren met hun eigen hond, om hen (weer) te laten genieten van elkaars aanwezigheid.

Het creëren van een vertrouwde en veilige omgeving, waarin alles mag en niets moet, vinden wij binnen al onze begeleidingswijzen van zeer groot belang. De klant is bij ons altijd degene die bepaald. Als klant heb jij de touwtjes in handen als het om jouw eigen hulpvraag gaat. Alles is bij ons bespreekbaar en er zal altijd maatwerk geleverd worden. Open en eerlijke communicatie staat daarom bij ons hoog in het vaandel.
Tot slot vinden wij het van belang om kwaliteit te waarborgen met o.a. onze SKJ registratie en behaalde diploma’s.

Visie
Het doel van Praatjes met Pootjes is om hulpverlening laagdrempelig en prettig te maken. Door ons unieke aanbod kan er meer maatwerk geleverd worden en hoeft een hulpverleningstraject niet als “zwaar” ervaren te worden.
Praatjes met Pootjes wil laten zien dat mensen veel uit het contact met een hond kunnen halen. Wij werken dan ook mee aan alle mogelijke onderzoeken om de meerwaarde van de hond in de begeleiding van een hulpvraag, voor iedereen kenbaar en inzichtelijk te maken.

therapiehond
Jeugdhulpverlener

Het team – Kindercoach/Maatschappelijk Werker Tessa

Ik ben Tessa Feer (1991) en ben de oprichtster van Praatjes met Pootjes. Praatjes met Pootjes is voor mij het ideaalbeeld van een hulpverleningsorganisatie. Op een fijne en plezierige manier jouw hulpvraag aanpakken is mijn streven en ik vind zelf dat dit met Praatjes met Pootjes goed gelukt is.
Om dit te kunnen doen heb ik de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond. Hiervoor heb ik het uitstroomprofiel Jeugd gevolgd en ben ik SKJ geregistreerd, waardoor ik bevoegd ben om met jeugdige risicogroepen te werken. Altijd al heb ik interesse gehad in het begeleiden van de jeugd. Zo heb ik gewerkt op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en ben ik werkzaam geweest als dagbegeleidster, maatje en Leerplichtambtenaar. Daarnaast heb ik al mijn hele leven een sterke affiniteit met honden. Ik heb op hondenscholen gewerkt en onderzoeken gedaan omtrent hondengedrag. Toen ik de hulpverleningswereld in ging, vond ik dan ook niets mooier dan deze twee interesses te bundelen en hiermee mijn doelgroep op een unieke wijze te begeleiden en te coachen.
Tijdens mijn trajecten werk ik samen met therapiehond Djen (hieronder stelt zij zichzelf ook voor).

Het team – Kindercoach/Geestelijk verzorger Eline

Ik ben Eline Amende (1996). Bij Praatjes met Pootjes pak ik kinderbegeleidingstrajecten op. Samen met het gezin bespreken wij hoe wij jouw traject vorm gaan geven. Ik werk vanuit de visie en missie van Praatjes met Pootjes, in de praktijk aan de Bastinglaan 64, te Doetinchem of ambulant bij mensen thuis en/of buiten.
Dit doe ik vanuit mijn opleiding humanistiek: een samenkomst van psychologie, sociologie, filosofie, pedagogiek en geschiedenis. Ik draag daarmee de titel “Geestelijk verzorger”, wat je kunt zien als een begeleider bij zingeving en levensvragen. Ik begeleid mensen door goed te luisteren, de juiste vragen te stellen en samen te kijken hoe het ervoor staat en waar behoefte aan is. Als geestelijk verzorger ben je een professionele vorm van jouw eigen zelf. Het authentiek jezelf kunnen zijn vind ik belangrijk en is essentieel om laagdrempelig en toegankelijk contact te maken, dit komt goed overeen met de werkwijze van Praatjes met Pootjes.
Mijn eigen therapiehond (Lupin, op de foto) is nog in opleiding, soms zal hij meegaan als er niet teveel van hem verwacht wordt in de vorm van een soort “stage”. In de tussentijd werk ik daarom samen met therapiehond Djen.

Kindercoach hond
ADG_23382

Het team – Therapiehond Djen

Djen is een Shiba, een vrij zeldzaam hondenras. De Shiba is eigenwijs van aard, hoog intelligent en een echte gevoelshond. Djen zal dan ook naar je luisteren als je stevig in je schoenen staat, geduld hebt en daadkrachtig overkomt. Geweldige kwaliteiten om in te zetten binnen coaching en begeleiding! Djen bezit een groot aanpassingsvermogen, wat maakt dat zij voor praktisch alle hulpvragen in te zetten is. Naast dit, kunnen wij door haar gevoeligheid precies aan haar aflezen hoe de jeugdige zich voelt. Dit koppelen wij terug, zodat de jeugdige meer inzicht krijgt in zijn of haar eigen emoties en gevoelens. Bewustwording is immers de eerste stap naar zelfontwikkeling.

Djen is van pup af aan opgeleid als therapiehond en heeft tevens samen met mij de opleiding Dog Assisted Interventions bij Pets4Care afgerond. Elke twee jaar wordt zij opnieuw gekeurd en gecertificeerd.