hondentraining doetinchem
Helaas is er op dit moment wat aan de hand in ons land. Niet alleen in ons land, maar in de hele wereld. Het Covid-19 virus, met andere woorden Corona, grijpt om zich heen. De kwetsbaren in onze samenleving lopen hierdoor een risico en om de schade zoveel mogelijk te beperken zijn er maatregelen opgelegd. Wat deze maatregelen voor ons betekenen weten wij onderhand allemaal wel. Maar wat betekenen deze maatregelen eigenlijk voor onze trouwe viervoeters? Hier is nog veel onduidelijkheid over.
In deze blog beschrijf ik wat Corona, en de maatregelen van Corona, betekent voor onze honden.
Tekst: Tessa Feer

Ten eerste heerst er onduidelijkheid over of en in hoeverre, honden Corona kunnen krijgen. Helaas zijn hier meerdere berichtgevingen over te vinden, waardoor iedereen er nu niet bepaald wijzer op wordt. Zelf raad ik dan ook altijd aan om de website van het RIVM te raadplegen als je twijfelt. De informatie van het RIVM is namelijk altijd actueel en wetenschappelijk onderbouwd. Via deze link kom je op de website van het RIVM en de specifieke pagina over Corona. In de zoekbalk kun je altijd “honden” of “huisdieren” invoeren en zo de meest actuele informatie in de gaten houden. Op het moment dat ik deze blog schrijf is er bekend dat een aantal honden en katten over de hele wereld, positief getest zijn op het virus. Katten laten symptomen zien, maar honden niet. Zij zijn waarschijnlijk besmet door hun eigenaren die besmet waren met Corona. Het RIVM gaat ervan uit dat de kans dat honden of katten besmet raken, heel klein is. Er zijn namelijk maar enkele gevallen over de hele wereld bekend.
Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat honden het virus onderling of op mensen kunnen overdragen. Als je zelf klachten hebt die passen bij het virus en jouw hond is wel/niet ziek, raad ik wel aan om jouw hond niet te laten aaien door andere mensen. Ook zou ik niet andermans hond aaien. Er is wellicht altijd een kleine kans op besmetting. Echter raad ik jullie aan om deze link over huisdieren en Corona altijd te raadplegen. Wat ik nu schrijf, is over een maand wellicht alweer achterhaald.

Wat ik zelf merk, en waar ik graag wat over wil schrijven, is de impact van de maatregelen op honden. Iedereen zit namelijk verplicht meer thuis, wat maakt dat het hebben van een hond ineens veel gemakkelijker te combineren is met een baan. Helaas valt het dan ook op dat veel meer mensen een hond (of pup) aanschaffen. Hierbij wil ik meegeven dat het prettig is dat je er op dit moment veel kan zijn voor een pup/hond, maar dat de situatie ooit weer zal terugkeren naar normaal. Een hond neem je namelijk voor het leven en niet voor heel even. Ik heb gezien dat mensen die eerder zeiden “ik ben geen hondenmens en heb er geen tijd voor”, nu een pup verwelkomen in hun gezin. Ik hoop dat zij weten waar ze aan beginnen. Een hond vraagt veel tijd en investering, altijd, en niet alleen nu.
Daarmee kom ik op het tweede probleem wat hierdoor ontstaat. Voor iedereen die nu een pup heeft, al is dit weloverwogen of niet, vergt het wat aanpassingen. Er zijn geen puppycursussen meer, geen 1 op 1 begeleiding (live) van een gedragsdeskundige en veel openbare voorzieningen zijn gesloten. Dit maakt dat de training en de socialisatie van een pup wordt bemoeilijkt. Met wat creativiteit valt dit uiteraard goed op te lossen, zoals naar een bouwmarkt of Intratuin gaan (en nu niet massaal daarheen trekken he?) met je pup. Dit is een uitstekende socialisatie situatie en is van groot belang tijdens de opvoeding van een pup.

Ook zijn er vast wel een aantal hondenscholen en gedragsdeskundigen die online begeleiding aanbieden, waaronder ikzelf natuurlijk. Gedragsbegeleiding bood ik altijd al online aan, omdat ik dit zelf heel waardevol vind. Waarom dan? Nou, omdat de klant het gedrag kan filmen en doorsturen, waardoor het exacte gedrag direct duidelijk is. Ik begeleid online en neem hierdoor niet mijn eigen energie mee naar een huishouden. Ik heb namelijk vaak meegemaakt dat ik ergens kwam voor een hond met gedrag dat de baasjes graag anders zouden zien, en dat de hond het gedrag op dat moment niet liet zien. De zin “nou ja zeg nu doet ‘ie het ineens niet” kreeg ik daardoor veel te horen en dat hoor je online niet. Het huishouden kan niet beïnvloed worden door mijn energie. Vanwege de maatregelen heb ik, naast de begeleiding via Skype, ook een online hondentraining op poten gezet. Ook hierbij lever ik uiteraard maatwerk en dit is uitermate geschikt voor mensen die net een pup in huis hebben (als een soort online puppycursus), of hun hond wat beter willen leren kennen. Ben je hier benieuwd naar? Klik dan hier voor meer informatie.

Wat ook nog impact heeft op een hond, is het feit dat mensen nu veel thuis zijn. Honden zijn echte gewoontedieren en zij wennen eraan dat zij (in veel gevallen) nu praktisch nooit meer alleen thuis zijn. Probeer je hiervan bewust te zijn en niet ineens van de één op andere dag jouw hond weer een lange dag alleen thuis te laten. Bouw dit langzaam op om verlatingsangst te voorkomen. Ook is het aan te raden om jouw hond zo nu en dan alleen thuis te laten (uiteraard als je dit ook deed buiten de maatregelen om), zodat de hond eraan gewend blijft om zo nu en dan alleen thuis te zijn. Ga bijvoorbeeld even alleen een eindje fietsen, naar de bouwmarkt of op raambezoek bij vrienden en/of familie.

Hopelijk heb ik jullie met deze blog toch wat tips en informatie mee kunnen geven, maar mocht je nog vragen hebben, of ergens hulp of advies bij willen, schroom dan niet om contact op te nemen.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.