Spelen is voor kinderen, maar ook voor honden, erg belangrijk. Het kan een echte uitlaatklep zijn en stimuleert de ontwikkeling. Voor kinderen geldt vooral dat zij hun fijne en grove motoriek ontwikkelen en hierdoor werken aan hun oog/hand coördinatie. Zij leren zo bijvoorbeeld het vastgrijpen van dingen aan (zoals bijvoorbeeld een bal opvangen). Bij honden houdt spel de hond actief in lichaam en geest.
In het algemeen brengt spel cognitieve uitdaging met zich mee en zorgt voor ontspanning en zelfverzekerdheid. Kort samengevat zijn er dus veel voordelen van spelen en daarom vond ik het belangrijk om dit terug te laten komen in een
blog.
Tekst: Tessa Feer

Mijn idee voor deze blog is ontstaan doordat ik nu mijn enkel al bijna twee weken gekneusd heb, en hierdoor geen lange wandelingen met Djen kan lopen. Echter betekend dit niet dat Djen zich nu moet vervelen en dat ik niets met haar kan doen. Met een hond kan je heel leuk spelen, maar ook denkwerk is een leuke vorm van spel. Zo kost bijvoorbeeld een uitdagend denkspelletje voor je hond, hem net zoveel energie als het lopen van een wandeling. Een kwartier een denkspel doen, staat dus gelijk aan een kwartier met je hond wandelen. Ook gebruik ik spel vaak bij de beloning van Djen. Zij is bijvoorbeeld helemaal gek van het spelen met de bal. Elke keer voordat ik de bal gooi, laat ik haar een commando uitvoeren zoals bijvoorbeeld “high five”. Op deze manier daag je ook de cognitieve ontwikkeling uit en bied je de hond tegelijkertijd een uitlaatklep aan om zijn energie kwijt te kunnen.

Samen met de bal spelen
Ook voor kinderen gaat het op dat tijdens spel, de cognitieve ontwikkeling gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld door puzzelen wordt het inzicht getraind en door te tekenen wordt de creatieve geest van het kind geactiveerd. Veel spel bij kinderen gaat samen met fantasie, wat ervoor zorgt dat er tijdens spel veel in die kleine hersentjes omgaat. Hierdoor kan alle energie die in die kleintjes zit, tot positieve uiting komen.
Als kind en hond met elkaar spelen worden meerdere ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. Zo wordt de sociale ontwikkeling bij beide gestimuleerd door enkel het verbale en non-verbale contact met elkaar, worden hond en kind uitgedaagd in hun oog-hand(poot)coördinatie en speelt het cognitieve vermogen een rol. Bij het kind komt dit vooral door de wisselwerking van de actie/reactie. Als het kind iets doet, reageert de hond hierop en vice versa.
Tevens komen er bij hond en mens tijdens het contact met elkaar gelukshormonen vrij, waardoor er tevens een gevoel van geluk, ontspanning en afleiding bij het contact komt kijken. Mede hierdoor, is een hond een uitstekend medium om toe te passen binnen therapie voor kinderen. De therapeut kan op een laagdrempelige manier contact zoeken met het kind, terwijl het kind met de hond speelt.

Er zijn verschillende soorten van spel, maar ook van speelgoed. De hoeveelheid speelgoed is niet van belang, maar wel het aanbod hierin. Zo is het ene speelgoed geschikt om meer inzicht te verkrijgen en is het ander er meer op gericht om vooral bezig te zijn met de motoriek. Zelf heb ik geen kinderen, maar eigenlijk is Djen nu een beetje mijn kleine meid haha.

Ik heb helaas wel een kleine verslaving in hondenspeelgoed opgelopen, omdat ik Djen er zo enorm van zie genieten. Zij kan uren bezig zijn met het spelen en dit is heerlijk om te zien. Ook vind ik het samen doen in spel belangrijk. Dit creëert een band, zorgt voor zelfvertrouwen en is een echte uitlaatklep voor de hond. Eigenlijk geldt dit ook allemaal voor kinderen.

Ondanks dat ik nu niet echt kan wandelen met Djen, heb ik het idee dat zij niets tekort komt. Ik doe veel denkspelletjes met haar zoals op de afbeelding hiernaast en ben binnenshuis veel bezig met het aanleren van commando’s. Aan Djen merk ik dat zij die cognitieve uitdaging echt nodig heeft, maar eigenlijk heeft iedereen (en niet alleen kinderen) het nodig. Ook al merk je dit niet altijd!

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.