In de samenwerking tussen mens en dier, is het aan ons als mens de taak om de grenzen van je eigen hond te bewaken en deze te signaleren. Dit werd ook afgelopen woensdag, 4 oktober, besproken tijdens mijn eerste opleidingsdag bij Pets4Care. Hier werd onder andere ook duidelijk gemaakt wanneer een hond wel of niet geschikt is voor dit vakgebied. Wat ik vooral leerzaam vond aan deze les was dat wij hebben meegekregen om goed te kijken naar wie je hond eigenlijk is en welke signalen jou hond je geeft. Uiteraard is dit nodig om goed samen te kunnen werken met je hond, zonder teveel te verwachten of je hond “onder te sneeuwen”.
Tekst: Tessa Feer

Ik heb zelf een hond met een vrij duidelijke mimiek. Aan Djen kan ik al snel aflezen hoe zij zich bij iets voelt en vaak weet ik ook wel hoe ik hierop kan inspelen om de ervaring zo positief mogelijk te maken. Zo is Djen bijvoorbeeld een hond die van elk mens en elke hond enkel het goede ziet, en zij kan erg schrikken als dit ineens anders blijkt. Toch probeert zij na haar schrikreactie altijd weer toenadering te zoeken met de desbetreffende hond of de persoon. Djen is toen zij 3 maanden was enorm gegrepen door een Duitse Herder. Ik liep met haar aan de riem en de hond begon heel agressief richting ons te bewegen en het baasje had haar hond ook aan de riem. Toch kon ze hem niet houden, waarop ze hem los liet en de hond Djen vol in haar rug pakte en haar begon heen en weer te schudden. De vrouw deed helemaal niets en ik heb de hond moeten schoppen totdat hij los liet. Ik pakte Djen op en ik kalmeerde haar, gelukkig heeft ze er fysiek niks aan over gehouden en psychisch merkte ik aan haar dat ze er niks van begreep en beduusd was. Het park was dichtbij en hier ben ik toen meteen heen gelopen (nadat Djen gekalmeerd was uiteraard). Hier zag ik gelukkig een Duitse Herder met zijn baasje lopen en ik heb aan de man gevraagd of mijn pup even met zijn hond mocht spelen, om weer een goede ervaring op te doen. Je merkte aan Djen dat ze het wat eng vond in het begin, maar uiteindelijk kwam ze weer helemaal los en was ze weer haar oude zelf. In mijn ogen heeft dit echt geholpen om de traumatische gebeurtenis van mijn hond, om te buigen naar een leerervaring. Ze heeft geleerd dat niet elke hond even lief is, maar ook dat dit haar niet af hoeft te schrikken om te spelen met andere honden. Dit vertel ik omdat dit een heel duidelijk voorbeeld is van het bieden van veiligheid aan je hond en dat jij je hond hierin kan begeleiden.

Het is belangrijk om je hond goed te begeleiden en te kijken naar hoe jouw hond is en wat je op basis hiervan met je hond kan op werkniveau. Je wil jouw hond immers niet overvragen of ondersneeuwen, waardoor het geven van hondentherapie een onprettige ervaring voor je hond kan worden. Tijdens de eerste opleidingsdag van Pets4Care hebben wij geleerd te kijken vanuit vijf belangrijke pijlers om een goede samenwerking met je hond te bewerkstelligen.
De persoonlijke ruimte van je hond is ten eerste een belangrijke pijler. Hoe benadert jouw hond iemand anders en wat zegt dit nou eigenlijk over jouw hond? Hoe kan je dit gebruiken en waar moet je op letten? Ik weet van Djen bijvoorbeeld dat ze vanuit haarzelf altijd erg open en enthousiast is, maar ook heel erg spiegelt. Dit is wel erg bijzonder om te zien, want bij de meeste kinderen stapt Djen vol enthousiasme op ze af, maar als ze merkt dat een kind wat angstig is houdt ze afstand. Dit maakt dat ik Djen waarschijnlijk voor meerdere doelgroepen zou kunnen gebruiken, maar wel op haar eigen ik moet letten. Ik moet voor haar, haar grens bewaken omdat zij vanuit het spiegelen zichzelf zou kunnen verliezen en dan aan het einde van de dag helemaal kapot is. Jezelf kunnen zijn is de tweede pijler, dit vind ik zelf tevens de belangrijkste pijler binnen het gebruiken van een therapiehond en dit is ook wel terug te lezen binnen mijn blogs. Het is goed als de hond zichzelf kan zijn tijdens de sessies, zodat het niet teveel inspanning en energie kost.
Hierbij is het belangrijk op de communicatie van jouw hond te letten. Voor een goede samenwerking is het nodig dat jij deze signalen oppikt en de grens voor jouw hond trekt. Als je met je hond werkt, is het belangrijk dat je alle gedragingen van je hond kent en weet wat deze betekenen en hierin een veilige omgeving creëert voor je hond om zijn werk te kunnen doen. Zoals op de afbeelding hiernaast is te zien dat de hond een grens aan geeft in zijn communicatie. Het kind op de afbeelding begrijpt deze grens niet, waarbij jij als coach of therapeut de grens voor je hond aan zou moeten geven en in moet grijpen. Jij bent er als baasje voor verantwoordelijk dat jouw hond zich veilig voelt!
Wat een hond vooral in hondentherapie meegeeft is erkenning. Doordat je hond contact maakt, voelt diegene zich erkent. Ik vind dat Djen een hele mooie manier van contact maken heeft, maar dit heb ik allemaal al beschreven in de blog “Het zesde zintuig van Djen“. Tot slot is de laatste pijler de hiërarchie. Je laat zowel honden als kinderen zelf dingen ondervinden en hier begeleid je bij. Jij bent dus als baasje, de begeleider van jouw hond. Gedraag je daarbij op een manier waarop de hond zich veilig kan voelen bij jou.

Tijdens de eerste lesdag bij Pets4Care heb ik dus al een hoop inzichten meegekregen over het handhaven van een prettige en gezonde samenwerking tussen mij en mijn hond. Ik vond het een leuke en betrokken groep, waarvan de deelnemers stuk voor stuk prachtig werk (willen gaan) doen. Helaas kan Djen niet elke keer mee, omdat het anders veel te druk wordt voor de honden, maar de volgende keer mag ze mee! Er waren nu al drie honden aanwezig, waarvan er twee heel rustig en kalm waren en eentje de grootte van de groep en wellicht ook de ruimte wel spannend vond. Het was mooi om met de aanwezigheid van de honden, direct de verschillen in persoonlijkheid bij hen te zien en de signalen die zij afgaven te leren herkennen en erkennen.
Ik verheug mij nu al enorm op de volgende opleidingsdag!

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.