Jullie kennen het vast allemaal wel, het “echte” herfstgevoel. Het druilerige weer, paddenstoelen, de blaadjes die van de bomen vallen. Persoonlijk vind ik de herfst prachtig, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Je hoort weleens dat mensen last hebben van de blaadjes die van de bomen vallen. De zomer is voorbij en de natuur maakt zich op voor een nieuwe fase, de winter. De bomen worden kaal en het weer wordt grilliger. Er zijn minder mensen lachend op straat te vinden en er spelen minder kinderen in de speeltuin. Dit zorgt ervoor dat mensen sneller wat neerslachtiger zijn, maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je het herfstgevoel zo positief mogelijk beleeft? In deze blog beschrijf ik een aantal tips om eventuele neerslachtigheid door de herfst, wellicht te voorkomen. Een hond heeft gelukkig geen last van een herfstdipje, maar er zijn zeker een aantal zaken waar ook op gelet moet worden. Hier besteed ik binnen deze blog natuurlijk ook nog wat aandacht aan.
Tekst: Tessa Feer

Zelf kom ik, ondanks het mindere weer, nog steeds veel buiten. Voordat ik Djen had was dit eigenlijk helemaal niet het geval. Met de herfst wist ik vaak niet goed wat ik buiten moest doen. Nu ik een hond heb, word ik natuurlijk “gedwongen” om buiten te komen. Echter voelt het niet als een verplichting, zelfs niet als het weer wat minder mooi is.
Ik vind het eigenlijk heerlijk om samen met Djen buiten te zijn en haar bezig te zien in de bladeren, te genieten van de herfstkleuren en geuren en mij voldaan te voelen na een wandeling. Een hond kan daarom zeker bijdragen aan het voorkomen van een herfstdip of zelfs depressie. Een herfstdepressie komt namelijk meestal voort uit een tekort aan daglicht. De zonkracht neemt af en het wordt eerder donker, maar ook komen mensen minder snel en graag buiten. Het regent vaker en er zijn minder activiteiten te doen in de buitenlucht. Doordat mensen meer binnen te vinden zijn, ontstaat er sneller een tekort een vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een somber gevoel of een dip en/of depressie. Je kan natuurlijk vitamine D supplementen slikken, maar wat is nu beter dan gewoon alsnog die wandeling met je hond te maken, ook al is het weer wat minder? Hier is je hond ook erg blij mee, want in de herfst komen er allemaal geurtjes vrij waar een hond veel informatie uit haalt. Als je geen hond hebt, kan je natuurlijk ook alleen een heerlijke wandeling maken zonder hond, met vrienden, kinderen, of met de hond van iemand anders. Met kinderen is het ook erg leuk om de mooiste bladeren op te zoeken en deze thuis te drogen. Als je niet zo goed ter been bent of je vindt het echt heel saai om buiten te zijn, kan je altijd een daglichtlamp aanschaffen. Zo kom je toch aan je dagelijkse dosis vitamine D! Gebruik deze alleen niet in de avond, want dan kan het je natuurlijke dag-en-nachtritme verstoren.

Herfstdepressie

Om een herfstdepressie te voorkomen kan je proberen te genieten van wat de herfst met zich mee brengt. Geniet van de mooie kleuren, de heerlijke gerechten en zoek de warmte en geborgenheid binnenshuis op. Wat is er nu lekkerder dan na buiten in de kou geweest te zijn, op de bank te kruipen in je huispak en met een kop thee een filmpje te kijken of een goed boek te lezen? Als het echt heel hard regent, raad ik je toch wel aan om de wandeling even uit te stellen tot na die stortbui of je warm aan te kleden. Het belangrijkste is dat je niet nat wordt en je jezelf tegen de wind beschermd. Tuurlijk kan jas wel nat worden, als je maar niet tot op je huid nat regent en vervolgens kou vat. In dat geval heb je namelijk erg veel kans op een griepje.

Kinderen in de herfst

Kinderen krijgen in deze periode ook vaak griepjes, maar vaak komt dit door het wisselende weer en het aansteken van elkaar op scholen en kinderdagverblijven. Probeer kinderen daarom een goed immuunsysteem op te laten bouwen door veel gezonde soepen klaar te maken en toch veel naar buiten te blijven gaan met je kind. Kleed ze altijd warm aan, en ook als ze zich druk maken en het warm krijgen, doe geen kleren uit. Door het zweten en de wind die dan op hun kan komen, komt er erg snel een griepje om de hoek kijken.

Tijdens de hele druilerige dagen ga ik lekker denkwerkjes met Djen doen of met haar spelen. Ik heb een nieuw speeltje voor haar gekocht die precies bij de herfst past. Het is namelijk een knuffeltje van een egeltje, gemaakt van een bal met een piepje. Dit vindt Djen natuurlijk helemaal geweldig, en ja hoor, de egel moet overal mee naartoe. Met kinderen kan je  bijvoorbeeld gaan knutselen met bladeren of andere herfstknutseltjes maken!

Honden en herfstdip?

Gelukkig hebben honden geen last van een herfstdipje, maar het is wel goed om op een aantal zaken te letten. Kijk bijvoorbeeld uit dat je hond geen paddenstoelen eet, sommige exemplaren zijn namelijk giftig. Kijk ook uit voor dennenappels en eikels. Veel mensen weten dit niet, maar ook deze zijn giftig voor jouw hond. Ook is het belangrijk om te blijven ontvlooien, de vlooien en tekentijd is nog zeker niet gedaan, dus blijf hiermee oppassen. Verder hebben honden over het algemeen geen last van het koude weer, maar toch kunnen enkele dagen ook voor de hond erg koud aanvoelen. Djen heeft bijvoorbeeld in de zomer heel veel vacht verloren en is nu in verhouding behoorlijk kaal. Laatst was er één dag waarbij zij het echt wel koud had, ze kroop onder de dekens en wilde niet graag naar buiten. Let in die gevallen op de signalen van jouw hond, want ook de hond kan een griepje oplopen! Vanwege het koude weer hebben sommige honden ook meer behoefte aan wat meer calorieën. Kijk hierbij goed naar de energiebehoefte van je hond. Komt je hond, ondanks de herfst nog veel buiten, dan kan de wandeling meer energie voor hem kosten dan bij warmer weer. Let hierop en voer zo nodig bij.

Al met al hoop ik dat ik met deze tips bij heb kunnen dragen aan een positiever herfstgevoel!

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.