hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitiviteit met andere woorden hooggevoeligheid, je hoort het tegenwoordig steeds vaker.
Maar wat betekent hoogsensitiviteit bij kinderen eigenlijk? En hoe kan je hier het beste mee omgaan? Een kind met hoogsensitiviteit ziet vaak veel details, is creatief, zorgzaam, maar ook heel prikkelgevoelig. Iedereen bezit de eigenschap “sensitiviteit”, maar het verschilt in welke mate wij deze eigenschap bezitten. Kan je wel wat tips gebruiken hoe hiermee om te gaan? Lees dan deze blog!

Tekst: Tessa Feer

Vaak hoor je de nadelen van hoogsensitiviteit, maar er zijn ook zeker een hoop voordelen. Zo merkt een kind met hoge mate van sensitiviteit vaak veel op, waar andere kinderen minder opmerken. Kinderen die we “hoogsensitief” noemen, merken niet alleen veel op, maar verwerken deze prikkels ook nog eens allemaal. Deze kinderen zijn o.a. zorgzaam en creatief, waardoor zij ook over een sterk empathisch vermogen beschikken. Helaas kost dit alles wel veel energie en raken hoogsensitieve kinderen vaak overprikkeld. Dit kan zich uitten in driftbuien, stress, huilbuien en/of vermoeidheid. Het lukt ze dan ook niet om te stoppen met complex doen en denken. Bij elke opdracht die het kind krijgt, gaan er te veel hersengebieden “helpen” om de opdracht op te lossen.

Hoogsensitieve kinderen pikken daardoor wel sneller informatie op en leren sneller vaardigheden aan. Zij leren dus sneller omgaan met nieuwe of vervelende situaties. Doordat zij zoveel oppikken, kunnen zij dit in de praktijk brengen bij het aanleren van nieuw gedrag. Hoogsensitieve kinderen kunnen dan ook vaak zelf aangeven wat zij nodig hebben om gedrag of emoties te verbeteren. Zij bezitten een sterke mate van creatief denken en komen dan ook vaak met out of the box oplossingen.
Helaas komt overprikkeling bij deze kinderen vaak voor en wordt er al snel aan AD(H)D gedacht, omdat het gedrag door overprikkeling hier ook daadwerkelijk op lijkt. Echter lost dit zich op door de omgeving van het kind aan te passen.

Door het opzuigen van al deze prikkels, raken hoogsensitieve kinderen al snel oververmoeid en overprikkeld. Er zijn een hoop tips die kinderen helpen bij het leren omgaan met hoogsensitiviteit, zodat zij zo min mogelijk klachten ervaren. Hieronder zet ik een greep uit deze tips voor jullie op een rijtje:

  • Hoogsensitieve kinderen zijn over het algemeen plichtsgetrouw en doen hun best. Hoe meer je ze onder druk zet, hoe eerder zij overprikkeld zullen raken en zullen falen. Als je iets verwacht van deze kinderen, is het dus belangrijk om geduldig te zijn en een eenmalige heldere boodschap af te geven met wat je van het kind verwacht. Herhaal deze boodschap niet te vaak en probeer hier niet te veel in te sturen.
  • Zorg voor een zo rustig mogelijke omgeving qua kleurgebruik en prikkels. Probeer bijvoorbeeld geen muziek af te spelen, terwijl je tegelijkertijd tegen het kind praat. Maar let ook op felle verlichting en geuren.
  • Moedig de creativiteit van het hoogsensitieve kind aan. Zij zullen dan ook het snelst leren door creatieve activiteiten en ontladen prikkels door hun creativiteit te kunnen uitten.
  • Neem de waarneming en de gevoelens van het hoogsensitieve kind serieus. De emotie lijkt soms niet in lijn met de gebeurtenis, maar het kind ervaart dit wel echt zo. Door dit niet serieus te nemen en het bijvoorbeeld weg te wimpelen, ervaart het nog meer negatieve prikkels en is de kans op overprikkeldheid of heftige emotionele reacties groter.
  • Hoogsensitieve kinderen zijn erg zorgzaam en zijn hierdoor vaak meer gericht op de zorg voor anderen dan die voor henzelf. Het is daarom belangrijk om het hoogsensitieve kind aan te leren om “mij-tijd” te nemen, zodat het kind leert ontspannen en ontstressen.
  • Praten helpt echt. Laat het kind haar/zijn emoties delen en dit onder woorden te brengen. Door te geloven in de menselijke verbondenheid, kan het kind veel emoties los laten door hierover te praten.
  • En tot slot, veel knuffelen! Hoogsensitieve kinderen hebben een sterke behoefte aan contact. Of dit nu contact is als praten, zoals hierboven beschreven, of door aanraking. Tijdens het knuffelen komt oxytocine vrij, dit wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. Het kind wordt hierdoor gelukkig en rustig tijdens het knuffelen, waardoor prikkels op een rustige en veilige wijze kunnen inzinken en verwerkt kunnen worden.

Bovenstaande tips kunnen thuis al goed toegepast worden, waardoor al snel verbetering zichtbaar zal zijn. Echter biedt Praatjes met Pootjes natuurlijk ook begeleiding en coaching aan voor hoogsensitieve kinderen. Samen met het kind werk ik aan het aanleren van vaardigheden om zo goed mogelijk met emoties en gevoelens om te gaan en deze te leren uitten. Natuurlijk helpt onze therapiehond hierbij door samen met het kind opdrachten uit te voeren en natuurlijk lekker te knuffelen! Ook zal ik ouders handvatten meegeven om thuis op de juiste wijze met hoogsensitiviteit om te kunnen gaan.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.