Net zoals wij mensen, hebben honden natuurlijk ook voeding nodig. Echter komt het helaas maar weinig voor dat je als hondeneigenaar, kennis hebt van hondenvoeding. Zo zijn er een hoop feiten over hondenvoeding, waar veel mensen geen weet van hebben. Op internet is er wel een hoop te vinden, mits je de juiste zoektermen gebruikt en bereid bent het internet door te spitten. Om het wat makkelijker en wat toegankelijker te maken, wil ik deze blog wijden aan hondenvoeding.

Tekst: Tessa Feer

Ten eerste is de hond natuurlijk een roofdier, wat maakt dat vooral vlees de belangrijkste component is voor de hond. Daarnaast is het van belang om enkele vitaminen toe te voegen bij de voeding. Honden stammen van de wolf af, en de wolf eet ook de maag van zijn prooi op waarmee hij meerdere vitaminen binnen krijgt dan alleen de vitaminen die in rauw vlees zitten.
Wat dat betreft is het ons makkelijk gemaakt en hebben fabrikanten ervoor gekozen om vlees en deze vitaminen te persen in brokvorm, zodat deze houdbaar blijven en je zelf niet hoeft te klungelen met verhoudingen. Echter is de ene brok de andere niet en zit er wel degelijk verschil in. Hieronder wil ik een korte uitleg geven van de hondenbrokken die op de markt zijn.

Geexpandeerde en geextrudeerde brok:
Deze brokken bevatten vaak een vetlaagje met smaakstoffen aan de buitenkant, zijn krokant en ruiken lekker. Voor deze brok wordt (bij goede kwaliteit) vers vlees gebruikt en geen of minder vleesmeel dan noodzakelijk is bij een koudgeperste brok. De brok wordt op hoge temperaturen (vanaf minimaal 93 graden) geperst, waardoor de ingrediënten uitzetten en er een krokante brok ontstaat. Deze brok stimuleert kauwen waardoor de tanden op een natuurlijke wijze worden gepoetst. In de eerste instantie blijft de brok drijven in de maag waarna zij zich langzaam volzuigen en verteerd kunnen worden. Het verteringsproces duurt hierdoor langer. Voer je deze brok samen met vers vlees? De vertering is hier heel anders voor, wat maakt dat sommige honden hier last van kunnen krijgen (diarree en/of winderigheid). Het vlees zakt namelijk direct in de maag, terwijl de brok drijft. Ook is er een andere zuurtegraad nodig voor de vertering, maar er zijn honden die hier eigenlijk helemaal geen last van hebben. Het is hierbij dus goed letten op de reactie van je hond. Anders zou het ook nog eens kunnen helpen om tussen het voeren van vers vlees en de brok 8 uur tijd te laten zitten.

Koudgeperste brok:
Een koudgeperste brok wordt geperst op lage temperaturen, waardoor er vooral gebruik gemaakt wordt van vleesmeel in plaats van vers vlees. Om de brokken te binden, wordt er ook een relatief hoog zetmeelpercentage gebruikt waar de hond geen voedingsstoffen uit haalt en wat zelfs voor gezondheidsproblemen kan zorgen. De brok valt makkelijker uiteen in de maag en het vet in de brok is minder bewerkt. Sommige honden krijgen een wat té harde ontlasting, maar als je hond te zachte ontlasting heeft op geexpandeerde/geextrudeerde brok, zou dit wellicht een uitkomst kunnen zijn. Koudgeperste brokken zijn voor de hond zelf vaak wat minder smakelijk doordat er gebruik gemaakt wordt van vleesmeel en omdat er geen vet/smaak laagje op de brok zit. Voor je budget kan een koudgeperste brok een goed alternatief zijn, als je toch kwalitatief goede voeding wil voeren en je hebt niet veel te besteden. Het is dan wel het beste om te kiezen voor een graanvrije variant. Bij een geperste brok onstaat er sneller tandaanslag, omdat de brok makkelijker uit elkaar valt en de tanden hierdoor niet op een natuurlijke wijze worden gepoetst. Als je koudgeperste brok wil voeren is het daarom belangrijk om daarbij voldoende kauwmateriaal aan te bieden. Voor meer informatie over koudgeperste brokken kan je kijken op www.voerwijzer.nl/geperste-brokken.

De keuze wordt dus niet echt makkelijker gemaakt. Het is vooral de vraag wat je erbij wil voeren en hoe je hond het erop doet. Vind je het niet erg om je hond wat meer kauwmateriaal aan te moeten bieden, wil je daarnaast vers vlees voeren en heeft hij vaak wat zachtere ontlasting? Dan is een koudgeperste graanvrije brok een goede optie. Wil je een hoogwaardige brok voeren waar geen kauwmateriaal bij noodzakelijk is, die je hond met veel smaak eet en waar veel vers vlees in verwerkt zit? Dan is de geexpandeerde/geextrudeerde brok een goede keuze.

Er zijn wel een paar simpele handvatten waar je zonder al te veel kennis aan kan merken of een brok wel of niet goed is.

Ten eerste is het van belang dat de brokken niet uit verschillende kleurtjes bestaan. Dit ziet er geinig uit, maar in feite zijn dit kleurstoffen.. Ik hoef  niet uit te leggen hoe slecht dit is. Daarnaast is het belangrijk op de adem en het gebit van je hond te letten. Heeft je hond tandsteen en/of tandplak? Is het tandvlees rood en bloed hij bij het kauwen op een kauwstaaf of een tak? Dan worden zijn tanden niet op een natuurlijke wijze “gepoetst”. Je kan dan een brok geven waar harder op gekauwd moet worden, of natuurlijk kauwmateriaal aanbieden zoals bullepees of geelhaar. Ook rauwe vuile pens is een natuurlijk flostouw (maar dit stinkt wel gigantisch). Een stinkende adem wijst op een smerig gebit of op een verkeerde vertering. Als er iets mis is met het verteringsstelsel van een mens, stinkt deze immers ook uit zijn mond.

Het is dus belangrijk om goed naar je hond te kijken en af te lezen hoe hij het op de voeding doet die je geeft. Op de afbeelding hiernaast is te zien wat de gevolgen kunnen zijn bij honden, als zij slechte voeding krijgen. Tot slot is het belangrijk dat je hond niet teveel honger heeft, terwijl hij wel op gewicht is.. Vaak zitten er dan teveel granen in een brok (wat enkel opvulling is en geen enkele toevoeging geeft aan de gezondheid van de hond). Er is sprake van veel ontlasting, het laten van winden en veel honden zijn er ook nog eens overgevoelig voor. Maar waarom zitten er dan zoveel granen in brokken? Nou… Simpelweg omdat dit lekker goedkoop is, helaas. Het is dus altijd het beste om granen in voeding te vermijden.
Probeer een brok te voeren met een zo hoog mogelijk vleesgehalte, dit omdat de hond hier de meeste voedingsstoffen en vulling uit haalt. Naast dat zijn er nog wel meer belangrijke punten, maar dit zijn in het kort de meest simpele en belangrijkste handvatten. Op voerwijzer is eigenlijk alles te lezen over hondenvoeding, omdat dit natuurlijk een best beknopte uitleg is.

Maar naast brok is er ook nog vers vlees. Je hebt ook blikken met gegaard vlees en vleessaus, maar dit kan je beter onder de noemer McDonalds plaatsen. Het is lekker, maar niet goed voor de hond. Naast dat is het merendeel water en dat water is dan ook nog eens behoorlijk duur in verhouding. Ook is er gestoomd vlees, bijvoorbeeld van Renske. Dit is al wat beter, want het bestaat niet voor het grootste gedeelte uit vocht en er blijven meer voedingsstoffen behouden. Maar de hond is gemaakt voor rauw vlees en verteerd dit perfect waardoor hij hier toch de meeste voedingsstoffen uit haalt. Het enige lastige hieraan is dat het niet houdbaar is en je in principe vanuit de diepvries voert.
Zelf vind ik rauw vlees het beste om aan je hond te voeren. De hond stamt van de wolf af en is daardoor een vleeseter, die toch het meeste voedingsstoffen uit rauw vlees zal halen. De kant en klare voeding heet hiervoor KVV (Kant en klaar Vers Vlees), maar je kan het ook zelf samenstellen (BARFen), maar hier zal ik jullie niet mee lastig vallen. Je hebt namelijk te maken met percentages dat maakt dat je niet zomaar wat kan doen. Zelf BARF ik wel en voer ik daarnaast KVV (vanwege mijn mini vriezer). KVV kan je voeren in de “compleet” versie, hierbij zitten al groenten/vitaminen toegevoegd, maar je kan ook enkel de mix (orgaan, spier, botvlees) krijgen en hier zelf de vitaminen aan toevoegen. Het is in dat geval belangrijk te kijken naar de bereiding van de groente (in veel gevallen moet deze gegaard worden en gepureerd zodat de celwanden gebroken worden, dit gebeurt normaal in de maag van het prooidier en zo krijgt de wolf het binnen en kan hij deze vitaminen verteren) en de soort groenten die honden mogen hebben. Bij KVV moet er wel in diersoorten afgewisseld worden, omdat er in elke diersoort andere vitaminen zitten, voer minimaal 4 verschillende diersoorten. Veel honden reageren gevoelig op kip en in enkele gevallen ook op rund. Naast dit is het goed om 1 keer in de week een pensdag te houden (dit is een natuurlijke probiotica voor de hond), 1 keer in de week vette vis te voeren en 1 keer in de week een rauw ei (met schil!).

In vers vlees zit (meestal) geen graan en je voert je hond dus echt iets waar hij ook wat mee kan. De hond krijgt er een glanzende vacht van, een schoon gebit (door het gemalen bot wat erin zit, dit poetst de tanden op natuurlijke wijze) en minder ontlasting. Hoe minder ontlasting, hoe meer voedingsstoffen het lichaam op heeft genomen. Ook voor honden met allergieën kan vers vlees een enorme uitkomst zijn!

Tot slot heb ik in de Facebookgroep van Praatjes met Pootjes en mijn omgeving geïnventariseerd naar wat er zoal gevoerd wordt door hondeneigenaren. Het was opvallend dat vrij weinig mensen een koudgeperste brok voeren, en er steeds meer KVV gevoerd wordt. KVV is (gelukkig) steeds meer in opkomst, waardoor ook steeds meer mensen de enorme voordelen gaan zien van het voeren van KVV.  Verder vond ik het erg positief om te horen dat toch veel mensen die brok voeren, voor een hoogwaardige kwaliteit brok kiezen zoals bijvoorbeeld Taste of the wild, Acana en Wolfsblut. Gelukkig denken de meeste mensen in mijn omgeving dus goed na over de voeding die zij aan hun hond voeren, waar ik erg blij mee ben, want 10 jaar geleden was hier überhaupt nog vrij weinig over bekend.
Zelf voer ik naast KVV en BARF ook nog brokken van Acana aan Djen, omdat ik echt een hele kleine vriezer heb (nu nog) en Djen niet zo’n geweldige eter is. De brokjes kan ze dan de hele dag door pakken en dit doet ze dan vaak even tussendoor tijdens het spelen.

Al met al vond ik het wel lastig om zoveel informatie beknopt samen te vatten in één blog. Ik hoop dan ook dat het allemaal een beetje duidelijk is en dat dit op een simpele wijze wat meer inzicht zal geven in hondenvoeding. Het is mij alleen helaas niet gelukt om de blog een beetje kort te houden, oeps…

Laat een bericht achter

Berichten (2)

  1. Welke brokken van acana voer jij dan bij?
    Het is mij eigenlijk nog steeds niet echt duidelijk of krokante brokken nu wel of niet samen kunnen met KVV.
    Wat zeg jij daarover?
    Ik voer KVV maar zou t graag combineren met acana Classic prairie and poultry , maar ik weet niet of dat kan

    1. Hallo Liesbeth,

      Ik voer zelf grasslands bij, dit is een krokante brok van Acana met een hoog vleesgehalte.
      De vertering in de maag bij een krokante brok is anders dan die van KVV. Een koudgeperste brok verteert de maag van een hond op dezelfde wijze als KVV en BARF. Honden die sneller een gevoelige maag en darmen hebben kunnen hierop reageren door bijvoorbeeld wat meer windjes te laten, braken etc., maar sommige honden reageren er ook helemaal niet op. Het is daarom mogelijk om uit te testen hoe jouw hond hierop reageert. Als er 8 uur tussen de KVV/BARF voeding en een krokante brok voeding wordt gelaten, zal dit probleem zich minder snel voordoen. Echter kan een overgevoelige hond hier nog steeds op reageren, doordat de zuurtegraad van de gal in de maag bij KVV/BARF hoger ligt.
      Het zou dus zeker kunnen, maar kijk daarbij goed hoe jouw hond hierop reageert:)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.