Afgelopen woensdag (13 december 2017) heb ik mijn laatste lesdag van de cursus Dog Assisted Interventions gevolgd. Mijn certificaat heb ik behaald en daar ben ik erg blij mee, maar stiekem vind ik het ook onwijs jammer dat deze cursus is afgerond! Ik heb nog nooit zo’n mooie manier van kijken naar de communicatie tussen mens en hond gezien bij andere cursussen waaraan je samen met je hond kan deelnemen. Eigenlijk zou ik iedereen met een hond deze cursus aanraden, niet alleen als je ermee wil gaan werken. Ik ben blij dat ik nu professioneel aan de slag kan met het inzetten van mijn hond. Ook ben ik erg blij met de inzichten die ik gekregen heb over ons als team, en heb ik geleerd om Djen nog beter te lezen!
Tekst: Tessa Feer

Tijdens deze laatste dag hebben wij het vooral gehad over de beschrijving van onze werkwijze en het doen van een elevator pitch. Voor mij was dit erg waardevol, omdat ik het altijd wel lastig vind om beknopt te omschrijven wat wij nu precies doen. Het is een vrij nieuw werkveld, waardoor de uitvoering van dit werk voor veel mensen nog onbekend terrein is. Het is soms moeilijk om je er iets bij voor te stellen… Hierdoor werd mijn  verhaal al snel veel te langdradig. Dit is natuurlijk niet erg handig voor je “verkooppraatje”, want dan dwaalt iedereen af. Dankzij deze laatste les heb ik nu geleerd om dit kort en bondig te vertellen in een elevator pitch. Hierin vertel ik wat onze kwaliteiten zijn als team, wat de voordelen zijn van het inzetten van mijn hond en zeg ik nu natuurlijk dat wij geschoold zijn in het uitvoeren van “Dog Assisted Interventions”.

Een elevator pitch is dus een soort “verkooppraatje”, maar het uitleggen van mijn werkwijze vind ik nog steeds lastig. Vaak doe ik dit nu door stap voor stap kort te omschrijven wat ik doe tijdens onze coachingssessies. Hiervoor zou ik nog eventjes moeten oefenen, om ook dit zo beknopt en duidelijk mogelijk te beschrijven, zonder dat het een ellenlang verhaal wordt.

Naast het oefenen met het bespreekbaar maken van je  aanbod, hebben wij met een aantal casussen geoefend.  Dit hielp mee om uiteindelijk meer inzicht en oefenervaring te krijgen in het toekomstige werk. Zo vond ik het bijvoorbeeld lastig voor te stellen hoe je in contact kon komen met een jeugdige die erg passief is. Iemand die bijvoorbeeld in een depressie zit en hierdoor nergens zin in heeft.. Hoe motiveer je zo’n iemand dan om toch mee te werken en naar buiten te treden? Tijdens het oefenen in rollenspel, kwamen wij er al snel achter dat dit vaak “als vanzelf” gaat. De jeugdige is intrinsiek gemotiveerd om in contact te komen met de hond, waardoor deze tijdens de oefening automatisch een gevallen snoepje opraapte voor de hond. En daar was het contact ineens!

Tot slot werd natuurlijk de vraag gesteld of wij er klaar voor zijn om met dit werk te starten. Ja, ik ben er klaar voor om te gaan oefenen, ik kan zelfs niet wachten! Ik ben er echter nog niet klaar voor om er betaald voor te krijgen. Hiervoor wil ik eerst nog vrijwillig wat oefenervaringen opdoen en wachten tot Djen 1,5 jaar oud is. Als zij 1,5 jaar oud is ben ik namelijk zekerder van haar gevormde karakter. Ook wil ik naast mijn HBO diploma Maatschappelijk Werk, mijn studie tot Kindercoach afgerond hebben. En als dit alles klaar is, vind ik het belangrijk om mij als professional te verzekeren binnen dit werkveld. Ook wil ik natuurlijk mijn papierwerk zoals de algemene voorwaarden, rapportages, facturen, een toestemmingsverklaring etc. op orde hebben!

Helaas is nu de cursus “Dog Assisted Interventions” afgerond, maar ben ik wel erg trots op mijn certificaat! Ik ben blij dat ik kan laten zien dat ik voldoe aan richtlijnen en de kennis heb om dit werk uit te voeren. Het was een erg waardevolle cursus, waarvan ik het oprecht jammer vind dat deze is afgelopen! Wel zullen er gelukkig een aantal terugkomdagen georganiseerd worden waarin wij elkaar als professionals weer kunnen zien en bij kunnen scholen.

Voor nu gaan Djen en ik vrijwillig praktijkervaring opdoen, verder trainen en ga ik mijzelf als kindercoach bijscholen. En natuurlijk blijf ik lekker door bloggen tot wij professioneel aan de slag gaan!

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.