hondengedragsbegeleiding

Djen is een rasechte Shiba. Maar omdat een Shiba geen doorsnee hondenras is, en al helemaal geen gebruikelijk ras als therapiehond, wil ik jullie hier graag wat meer over vertellen. De Shiba bezit met zijn hoge intelligentie en hooggevoeligheid namelijk veel kwaliteiten die je naar mijns inziens goed zou kunnen inzetten bij het verwerken van trauma’s bij kinderen.
Tekst: Tessa Feer

De Shiba (ofwel Shiba Inu) is een hondenras dat qua DNA het allerdichtst bij de wolf staat van alle hondenrassen. Dit betekent dat Djen een oertype is en hierdoor een hond is die niet zomaar alles klakkeloos van de mens overneemt. Het is bij dit ras dan ook belangrijk dat je hem consequent opvoedt en goed socialiseert. Als je dit niet doet dan kan je aan een Shiba een hele lastige hond hebben. Het is dan ook verstandig om je goed in te lezen over de Shiba voordat je besluit dit ras in je gezin te verwelkomen. Op de website www.shibalog.nl staat geweldig veel informatie over dit ras en raad ik dan ook aan om goed door te lezen mocht je dit ras zelf ook overwegen.

Een Shiba met stamboom

Uiteraard heb ik zelf ook deze hele site doorgespit voordat ik mijzelf op een wachtlijst plaatste bij een erkende fokker. Ik heb een jaar op Djen moeten wachten, maar tot nu toe was dit het dubbel en dwars waard! De Shiba is Japans erfgoed en in het kort betekent dit dat de gezondheid van de Shiba hierdoor erg goed gecontroleerd wordt. Een Shiba met stamboom is dan ook een echte pre. Onder andere doordat dit ras zo hoogintelligent en hooggevoelig is, wil je echt niet dat je pup de eerste 8 weken van zijn of haar leventje slecht behandeld is. Het beestje loopt dan een trauma op, wat in veel gevallen niet ten goede komt aan het gedrag van het beestje. Gezien het werk wat ik met Djen wil gaan doen, heb ik bewust een fokker uitgekozen met grote en kleine kinderen in huis. Ik merk dat dit veel invloed heeft gehad op de persoonlijkheid van Djen. Ze vindt alles prima en zodra ze in de verte kinderstemmetjes hoort wil ze er meteen naartoe om te knuffelen en om te spelen.

Positieve opvoeding Shiba

De Shiba vraagt naast een consequente opvoeding, een erg positieve opvoeding. Als je de Shiba niet positief opvoedt, onthoudt hij dit en zal zich uiteindelijk tegen je gaan keren. Het op de juiste wijze aangeven van je grenzen is daarom erg belangrijk. Dit is eigenlijk een grote reden dat mijn keuze naar dit ras is uitgegaan. Veel therapiehonden hebben een hoog aaibaarheidsgehalte en nemen klakkeloos alle commando’s aan. Mijn mening is echter dat je een kind zoveel meer kan leren, als de hond ook een eigen wil heeft (mensen hebben dit namelijk ook). Zo zal het kind geduld moeten opbrengen om Djen commando’s te laten uitvoeren. Als het kind genoeg vertrouwen in zichzelf heeft en rust en positiviteit uitstraalt, zal Djen het commando opvolgen. Dit maakt dat Djen de perfecte spiegel is. Als ik zie dat Djen de commando’s niet opvolgt, zal ik het kind begeleiden in het opbouwen van zelfvertrouwen en zo op de juiste manier leren commando’s te geven aan Djen.

Ook is het zo dat als het kind druk is, ook al is dit enkel in zijn hoofd, Djen dit aanvoelt en dit ook zal zijn. Voor mij is dit een signaal over hoe het kind zich voelt, waar ik op kan inspelen binnen de begeleiding. Bovendien zijn Shiba’s tot op late leeftijd erg speels en fit. Echter is de Shiba gelukkig geen hond die binnenshuis geen rust kan vinden. Wel is het bij Djen zo dat als ze blij is om je te zien, ze je eerst uitgebreid zal begroeten en al snel speeltjes voor je voeten zal leggen. Dit zorgt ervoor dat het kind weer even kind kan zijn tijdens de therapie en intrinsiek gemotiveerd wordt om ongedwongen te spelen.

Shiba als therapiehond

Door de hooggevoeligheid van het ras voelt Djen precies aan hoe ze iemand moet benaderen. Als iemand zich boos voelt zal Djen afstand nemen, als iemand rustig is zal Djen ook rustig zijn en als iemand blij is zal Djen speeltjes brengen en ga zo maar door. In mijn ogen zijn de belangrijkste voorwaarden voor een therapiehond het hebben van een eigen wil, stabiel zijn (zodat ik als begeleider altijd het gedrag van mijn hond kan waarborgen), open staan voor contact en liefdevol zijn naar mens en dier.

Door de kwaliteiten die de Shiba van nature bezit, vind ik dit ras uitermate geschikt als therapiehond. Zo leert het kind onder andere vertrouwen te krijgen in zichzelf, rekening te houden met de wil van een ander, zijn eigen emoties en gevoelens te herkennen en erkennen, het aangeven van grenzen, weer kind zijn door ongedwongen te kunnen spelen, geduldig zijn en rekening houden met de effecten van eigen gedrag op een ander. Dit komt op veel fronten overeen met datgene waar kinderen die trauma’s hebben opgelopen, moeite mee hebben. Hier zal ik in een andere blog verder op terugkomen. Ook is hierover het één en ander te lezen in mijn artikel Een oeroude samenwerking in een nieuw jasje.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.